Het ABC van de Ventilatie

Nieuw item

Ventilatiesystemen

Waarom?

Welke systemen? Wat is het verschil?

Waar moet ik op letten?

Waarom ventileren?

Sinds 2006 is een ventilatiesysteem verplicht bij alle nieuwbouwwoningen. Terecht, omdat bij goed geïsoleerde woningen anders weinig tot geen verse lucht de woning binnenkomt. Ook bij grondige renovaties is het zeker van belang om voldoende aandacht te schenken aan de ventilatie van de woning. Zelfs af en toe een raam open zetten, is onvoldoende om genoeg verse lucht binnen te laten. Dit kan op termijn leiden tot vochtproblemen en muffe geurtjes door condensvorming, maar ook tot gezondheidsklachten.

Welke systemen bestaan er? Wat is het verschil?

Nieuw item

Systeem A

Het ventilatiesysteem A werkt op basis van een natuurlijke luchttoevoer en luchtafvoer. Er is dus geen enkel motorisch toestel nodig om de lucht te verplaatsen. Een ventilatiesyteem A wordt toegepast bij bestaande woningen waar geen grondige renovatiewerken nodig zijn.

Nieuw item

Systeem B

Bij het ventilatiesysteem B wordt de luchttoevoer mechanisch geregeld terwijl de afvoer op natuurlijke wijze gebeurt. De toevoer gebeurt met ventilatoren die verse lucht aanvoeren in de keuken, woonkamer, gang en slaapkamers. De vervuilde lucht wordt via afvoerroosters in vochtige ruimtes zoals het toilet, wasruimte of badkamer afgevoerd.

Nieuw item

Systeem C

Bij ventilatiesysteem C gebeurt de luchtaanvoer op een natuurlijke wijze, bijvoorbeeld via roosters in ramen of muren. De afvoer van de vuile lucht gebeurt mechanisch, met een ventilator.

Nieuw item

Systeem D

Als je op zoek bent naar een optimaal systeem voor woningventilatie, dan is het ventilatiesysteem D, ook gekend als balansventilatie, wellicht de beste keuze. De aan- en afvoer van de lucht gebeuren mechanisch, wat tot een optimaal comfort binnenshuis leidt.